Sunday, March 11, 2012

Apam balik kaklong ;)

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


 Dengan bangganya, mempersembahkan.....  : D

Tengoklah terbukti kesedapannya, hanya berbaki kurang dari separuh ye. :P

Inilah kali pertama dalam sejarah, saya makan apam balik yang dibuat sendiri oleh saya. Tak pernah buat pun selama ni. Asyik beli je. Tapi sedap la jugak, first time buat, terus menjadi! Hehe (sebab ini blog saya, jadi saya dibenarkan untuk angkat bakul sendiri :P). Hehe. Senang aje cara buatnya. Sebab takut terhilang resepi apam balik ni, jadi elok juga kalau dicatatkan di blog ni ye. Nanti boleh buat lagi. Acewah!

Bahan-bahan (untuk kulit):

2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 sudu teh soda
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan tabur di dalamnya: jagung, gula, kacang tanah yang dipecahkan halus-halus

Cara-cara:

1. Mesinkan gula dan telur sampai kembang (guna blender pun boleh).
2. Masukkan soda, baking powder, air, dan susu cair. Kacau/
3. Last sekali masukkan tepung. Kacau. Blend kan aje kesemuanya ni, supaya adunan sebati. Sangat mudah ye ;)
4. Oles pelanta dalam non stick pan, tuangkan satu senduk adunan dan nipiskan. Biar seketika sampai cukup masak. Tabur jagung, gula dan kacang tanah. Bulatan tadi dilipat dua dan diangkat.
5. Sedia untuk dihidang dan dinikmati! Eh, eh, sebelum tu jangan lupa baca doa makan! : D



Satu post, satu zikir,
Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar! ;)


Love and peace,
♥ Aleen ♥

No comments: